Skikkelig HAVseilas – til Asorene!

Av Cubaneren

Bayona – Asorene (Sao Miguel): Til denne turen har vi fått til routing hjelp fra Mads Christensen. Først bruke nordavinden langs kysten og ende litt syd for rett linje. Helt optimale forhold er det ikke så ta med diesel var også meldingen. Vi har 270 liter i faste tanker og ingen løse. Vi kan jo kjøre i 4 døgn på det og noe vind må jo finnes!?

Trafikksonen som skulle krysses skulle da igjen krysses i tåkegraut som gav sikt til masta. AIS og radar er igjen gull verdt for her traff vi en trafikkert spot. Har fått en blekksprut om bord, så langt turens beste fangst fra havet. Alt i alt så endte vi tilsutt opp med først ca 30 timer fin sløreseilas før vi fikk nærmere et døgn med motor.

Videre så fylte vinden fra syd som gjorde at vi igjen fikk seilt effektivt i 8-10 knop vind = 6,5-8 knop fart med Code 0 i nærmere 30 timer før det økte på. Vi skulle gjennom halen av et lite lavtrykk og følgelig så spisset vinden gradvis samtidig som den økte. Akkurat i pisket fra halen (ca 3 minutter) var vinden mellom 30 og 40 knop. Den dreide i løpet av de samme 3 minuttene ca 90 grader og vi kom ut på andre siden på vind fra NV og fokkeslør. Etter hvert som vi kom ut fra denne halen, i løpet av en times tid så var vinden nede på behagelige 10-20 knop vind og synkende så vi etter hvert igjen fikk opp Code 0. Når vi ser tilbake på denne turen så er vi veldig glade for å ha Code 0 som gjør at vi seiler fortere enn vi kjører motor allerede rundt 7-8 knop vind på riktig vinkel, men også at vi har et fungerende oppsett for en hardværsfokk samt enkle revemuligheter. Vi håndterer i og for seg alt med seilene fra cockpit når det først er klargjort og da er det bare å holde seg fast og heller bruke fokus på å seile båten godt og trygt gjennom alt mulig vær.

Vi har fortsatt lekkasjeproblemer i ankerbrønnen og igjen forurenset vi ferskvannet vårt, saltvann gjennom luftingen, men det er jo bare å kjøre det ut og lage nytt. Får rundt 50 liter igjen på et par timer. Vi får tette videre…